Před výcvikem jsem nikdy neučila, je to pro mě posun z nuly na sto

Helena C., studentka programu Učitel naživo

Helena vystudovala SPŠ stavební a potom architekturu se zaměřením na památkovou péči na FA ČVUT. Do výcviku přišla při studiu posledního ročníku VŠ. Nyní pracuje jako stavební historik.

"Získala jsem jistotu a práce s žáky je pro mě zábava a protipól práce za počítačem. Ve výcviku je pro mě důležitá spolupráce s provázejícím učitelem. Zvlášť v prvním ročníku, kdy pro mě bylo vše z učitelské profese nové, pro mě byla moje provázející učitelka největší oporou a inspirací. Vždy jsem díky ní měla radost z realizovaných hodin, i když mě v nich překvapily neočekávané situace."


Jaká byla tvoje hlavní motivace přijít do výcviku Učitel naživo?

Můj obor, který bych ráda pomáhala objevit studentům na střední škole. Myslím, že odborné předměty by měli učit lidé, kteří se svému oboru zároveň v praxi věnují.

Čeho si na výcviku nejvíc ceníš?

Největší hodnotou výcviku je pro mě jeho efektivita. Učíme se jen to podstatné a vše můžeme vyzkoušet přímo v praxi. Přitom máme dostatek volnosti a podpory pro rozvoj vlastního osobitého přístupu.

Vnímáš na sobě nějaký posun od začátku výcviku?

Vzhledem k tomu, že jsem před výcvikem nikdy neučila, je to pro mě posun z nuly na sto. Získala jsem jistotu a práce s žáky je pro mě zábava a protipól práce za počítačem.

Ve výcviku je pro mě důležitá spolupráce s provázejícím učitelem. Zvlášť v prvním ročníku, kdy pro mě bylo vše z učitelské profese nové, pro mě byla moje provázející učitelka největší oporou a inspirací. Vždy jsem díky ní měla radost z realizovaných hodin, i když mě v nich překvapily neočekávané situace.

Baví tě učení?

Výcvik je velmi motivující. Plný lidí, kteří vidí ve své práci smysl. Zažila jsem v něm hodně radosti z poznávání a přemýšlení.